Krem cebulowy czyli mój sposób na szybki obiad

Po kremie pomidorowym nastał czas na cebulowy - chyba jeszcze prostszy. Zapraszam J

Składniki:

- dwie duże cebule
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 kostka rosołowa
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka jogurtu naturalnego
- bułka do grzanek ( np. kajzerka )

Co robimy?

Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę (myślę, że 0,5 l wody wystarczy na taką ilość składników) i dodajemy sól. Następnie do wody wrzucamy pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 10-15 minut z kostką rosołową i wrzucamy kilka listków laurowych. W międzyczasie kroimy cebulę i delikatnie podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła. Gotową cebulę dodajemy do naszego wywaru i chwilę gotujemy dodając jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku, DUŻO PIEPRZU i SOLI. Na koniec ‘’wyławiamy’’ liście laurowe i miksujemy wszystko za pomocą blendera.
Dodatkiem do kremu będą grzanki czyli pokrojona bułka podsmażona na łyżce masła z pieprzem i bazylią.

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wlać krem do miseczki z dodatkiem jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO!








2 komentarze:

  1. Jak zrobić takie grzanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź brzmi: bardzo prosto:)wystarczy pokroić dowolne pieczywo (nawet zwykłą kajzerkę) w cienkie kromki posypać np. bazylią, papryką, pieprzem i podsmażyć na oliwie z oliwek, oleju lub maśle. Podobne grzanki są również w tym poście: http://www.spalonegary.pl/2012/07/przepis-na-krem-z-pomidorow.html

      Pozdrawiam!

      Usuń