Mój sposób na ryż z warzywami i sosem Taco



Witam J

Dzisiaj w roli głównej występuje ryż! Wersja dla leniwych i zapracowanych gdyż do ryżu dodałam gotowy sos Taco (polecam!) oraz sos słodko – kwaśny (Pudliszki)

Składniki:

- łyżka oliwy
- dwie piersi z kurczaka
- 3 torebki ryżu
- garść zielonej fasolki
- pół czerwonej papryki
- jedna mała cebula
- dwie duże marchewki
- sos Taco, sos słodko-kwaśny
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, papryka, bazylia
- szczypta soli do warzyw

Jak to zrobić?

1. Gotujemy 3 torebki ryżu w lekko osolonej wodzie.
2. Myjemy, kroimy piersi z kurczaka i smażymy na odrobinie oliwy ( pod koniec dodajemy przyprawy jw.)
3. Do drugiej patelni ( może być też mały garnuszek) wlewamy pół szklanki wody . Gdy się zagotuje dodajemy pokrojoną marchewkę i fasolkę. Gotujemy 10 minut i następnie dodajemy cebulkę i paprykę. Na 5-10 minut zakrywamy pokrywką.
4. Na koniec warzywa dodajemy do kurczaka i dolewamy sos Taco i sos słodko-kwaśny

* Możemy również oddzielnie i dłużej gotować fasolkę. Moja nie była zbyt miękka ale mnie taka odpowiada;)











GOTOWE!

1 komentarz: