Składniki:
- dwie duże cebule
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 kostka rosołowa
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka jogurtu naturalnego
- bułka do grzanek ( np. kajzerka )
Co robimy?
Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę (myślę, że 0,5 l
wody wystarczy na taką ilość składników) i dodajemy sól. Następnie do wody wrzucamy pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 10-15
minut z kostką rosołową i wrzucamy kilka listków laurowych. W międzyczasie
kroimy cebulę i delikatnie podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła.
Gotową cebulę dodajemy do naszego wywaru i chwilę gotujemy dodając jeszcze
wyciśnięty ząbek czosnku, DUŻO PIEPRZU i SOLI. Na koniec ‘’wyławiamy’’ liście
laurowe i miksujemy wszystko za pomocą blendera.
Dodatkiem do kremu będą grzanki czyli pokrojona bułka
podsmażona na łyżce masła z pieprzem i bazylią.
Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wlać krem do
miseczki z dodatkiem jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO!
Jak zrobić takie grzanki?
OdpowiedzUsuńOdpowiedź brzmi: bardzo prosto:)wystarczy pokroić dowolne pieczywo (nawet zwykłą kajzerkę) w cienkie kromki posypać np. bazylią, papryką, pieprzem i podsmażyć na oliwie z oliwek, oleju lub maśle. Podobne grzanki są również w tym poście: http://www.spalonegary.pl/2012/07/przepis-na-krem-z-pomidorow.html
UsuńPozdrawiam!