Ciasto marchewkowe z orzechami i polewą


Pierwszy raz spróbowałam go rok temu i od tamtej pory je ubóstwiam… mowa o cieście marchewkowym. Nie jest skomplikowaneJ Sami zobaczcie

Składniki:

- mała blacha (jak na keks)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 duże marchewki
- 1 szklanka mąki ( u mnie szymanowska)
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka: proszku do pieczenia, cynamonu, sody oczyszczonej
- szczypta soli
- orzechy, polewa

Co robimy:

Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy szczyptę soli. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą- wszystko łączymy ze sobą. Na koniec dodajemy starte 3 marchewki i mieszamy dokładnie mieszamy z garścią orzechów włoskich.
Wlewamy masę do naszej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia ) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto np. wykałaczką, jeżeli patyczek będzie suchy możemy jeść J

*Gdy ciasto wystygnie możemy je polać polewą i posypać orzechami.














2 komentarze:

  1. Super przepis :) szybko, prosto i pysznie , wyszło mi cudne juz drugi raz, tylko polewę robię z serka philadelphia, ale z tą też spróbuję jeszcze, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo z serkiem pewnie jeszcze lepiej smakuje:) Dzięki za komentarz!

      Usuń