Pierwszy raz spróbowałam go rok temu i od tamtej pory je ubóstwiam…
mowa o cieście marchewkowym. Nie jest skomplikowaneJ Sami zobaczcie
Składniki:
- mała blacha (jak na keks)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 duże marchewki
- 1 szklanka mąki ( u mnie szymanowska)
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka: proszku do pieczenia, cynamonu, sody
oczyszczonej
- szczypta soli
- orzechy, polewa
Co robimy:
Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy szczyptę soli. W
oddzielnej misce przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia,
cynamonem i sodą- wszystko łączymy ze sobą. Na koniec dodajemy starte 3 marchewki
i mieszamy dokładnie mieszamy z garścią orzechów włoskich.
Wlewamy masę do naszej keksówki (wyłożonej papierem do
pieczenia ) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Nastawiamy na 180 stopni i
pieczemy ok 50 minut.
Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto np. wykałaczką, jeżeli
patyczek będzie suchy możemy jeść J
*Gdy ciasto wystygnie możemy je polać polewą i posypać orzechami.
Super przepis :) szybko, prosto i pysznie , wyszło mi cudne juz drugi raz, tylko polewę robię z serka philadelphia, ale z tą też spróbuję jeszcze, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńOoo z serkiem pewnie jeszcze lepiej smakuje:) Dzięki za komentarz!
Usuń