Oto jedno z moich ulubionych dań- naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Wykonanie nie jest skomplikowane, sami zobaczcie
Składniki:
Ciasto naleśnikowe :
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka wody ( najlepiej gazowanej )
- dwie szklanki mąki ( bądź więcej- dodaję zwykle „na oko” )
- dwa jajka
- sól
- olej/ masło do smażenia
Farsz :
- jedno opakowanie mrożonego szpinaku
- ser feta ( u mnie pół opakowania)
- sól, pieprz
- możemy dodać jedno jajko ( tym razem nie dodałam )
Co robimy?
Najlepiej zacząć od szpinaku. Do garnka z odrobiną masła wrzucamy całe opakowanie zamrożonego szpinaku i od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pod koniec sól , pieprz i ewentualnie jajko.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe czyli po prostu miksujemy wszystkie składniki razem i smażymy.
Gdy naleśniki będą gotowe, smarujemy je naszym farszem, zawijamy i ponownie smażymy.
*przed smażeniem możemy je przekroić i posmarować cienką warstwą ketchupu i posypać serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz