Co jest potrzebne?
- włoszczyzna
- czosnek
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól, bazylia
- kilka świeżych pomidorów/ pomidory z puszki/ przecier
pomidorowy
- śmietana
Zaczynamy od dokładnego mycia i obrania warzyw. Kroimy wszystkie warzywa w dowolny sposób i wrzucamy do
gotującej i osolonej wody. Gotujemy wszystko 15- 20 minut ( po 15 minutach
wyjmujemy pietruszkę, seler i por, zostawiamy jedynie marchew)
Następnie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy
pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Smażymy 5 minut i pilnujemy żeby się nie
przypaliło.
W międzyczasie przygotowujemy pomidory. Jeśli wybieramy
świeże musimy je wcześniej umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pomidory z puszki
po prostu wyjmujemy i kroimy w kostkę.
Tak więc, nasze pomidory dodajemy do
podsmażonej cebuli oraz czosnku i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Zawartość patelni wlewamy do garnka z marchewką, gotujemy przez
2 minuty a następnie dodajemy śmietanę i całość miksujemy blenderem.
Podajemy z dodatkiem śmietany i bazylii. Polecam również
krem z grzankami. SMACZNEGOJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz