Przepis na krem z pomidorów

Przedstawiam mój przepis na krem z pomidorów :) Oczywiście prosty jak wszystkie inne propozycje...


Co jest potrzebne?

- włoszczyzna
- czosnek
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól, bazylia
- kilka świeżych pomidorów/ pomidory z puszki/ przecier pomidorowy
- śmietana

Zaczynamy od dokładnego mycia i obrania warzyw. Kroimy wszystkie warzywa w dowolny sposób i wrzucamy do gotującej i osolonej wody. Gotujemy wszystko 15- 20 minut ( po 15 minutach wyjmujemy pietruszkę, seler i por, zostawiamy jedynie marchew)

Następnie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Smażymy 5 minut i pilnujemy żeby się nie przypaliło.

W międzyczasie przygotowujemy pomidory. Jeśli wybieramy świeże musimy je wcześniej umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pomidory z puszki po prostu wyjmujemy i kroimy w kostkę. 

Tak więc, nasze pomidory dodajemy do podsmażonej cebuli oraz czosnku i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Zawartość patelni wlewamy do garnka z marchewką, gotujemy przez 2 minuty a następnie dodajemy śmietanę i całość miksujemy blenderem.

Podajemy z dodatkiem śmietany i bazylii. Polecam również krem z grzankami. SMACZNEGOJ



 
 

 

 


A teraz grzanki…
Kroimy kajzerkę na średniej grubości kromki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i lekko podsmażamy nasze kromki. Posypujemy suszoną bazylią i pieprzem cayenne. Gotowe!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz