Składniki:
- makaron (kokardki)
- dwa ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
SOS
- duża śmietana
- ser grana padano
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- kilka orzechów włoskich
Co robimy?
1. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy gotujemy makaron. W międzyczasie w garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy rozmiażdżone ząbki czosnku i sól. Mieszamy cały czas aż się przyrumieni.
2. Przygotowanie sosu jest banalnie proste: Na patelnię wlewamy śmietanę i czekamy aż się podgrzeje. Dodajemy dużo dużo sera i energicznie mieszamy. Przyprawiamy na koniec solą i pieprzem
3. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy oliwę z czosnkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy nasz sos serowy. Jeśli to konieczne doprawiamy.
4. Na samym końcu porcję posypujemy grubą warstwą sera i orzechami włoskimi. SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz