Lasagne naleśnikowa z sosem pomidorowym i beszamelowym

Zapraszam Was na trochę ''inną" lasagne...

Składniki:

SOS POMIDOROWY:
- mięso wieprzowo-wołowe/mielone
- dwie cebule
- ząbek czosnku
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, bazylia

BESZAMEL:
- 2, 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ( u mnie szymanowska )
- mleko ( mniej więcej 2,3 szklanki )
- sok z cytryny (dosłownie kilka kropel )
(na koniec możemy dodać trochę parmezanu)

CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka wody ( najlepiej gazowanej )
- dwie szklanki mąki ( bądź więcej- dodaję zwykle „na oko” )
- dwa jajka
- sól
- olej / masło do smażenia

Co robimy:
Zaczynamy od naleśników. Na górze jest przepis na ciasto naleśnikowe z tego przepisu: http://www.spalonegary.pl/2012/07/nalesniki-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html  aczkolwiek możemy zmniejszyć proporcje, ponieważ potrzebujemy maksymalnie 4-5 cienkich naleśników (to zależy od Was)

Następnie smażymy mięso przez około 10 minut. Dodajemy do niego lekko zeszkloną cebulę wraz z posiekanym drobno ząbkiem czosnku. Wlewamy przecier pomidorowy i dokładnie wszystko mieszamy dodajemy sól, pieprz i bazylię.

Zabieramy się za sos beszamelowy… W małym garnku rozpuszczamy masło, mieszamy i powoli łączymy z mąką. Dodajemy mleko i następnie sok z cytryny oraz parmezan.

Mamy już wszystko gotowe więc czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Spód naczynia możemy posmarować olejem. Rozkładamy naleśnik i pokrywamy go pierwszą warstwą sosu pomidorowego i beszamelowego. Czynność powtarzamy tyle razy ile mamy naleśników J
Ostatnia warstwa powinna być tylko przykryta sosem i żółtym serem.
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy lasange i pieczemy w 180 stopniach. Moja była gotowa po mniej więcej 30 minutach. SMACZNEGO!





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz