Zapraszam Was na trochę ''inną" lasagne...
Składniki:
SOS POMIDOROWY:
- mięso wieprzowo-wołowe/mielone
- dwie cebule
- ząbek czosnku
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, bazylia
BESZAMEL:
- 2, 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ( u mnie szymanowska )
- mleko ( mniej więcej 2,3 szklanki )
- sok z cytryny (dosłownie kilka kropel )
(na koniec możemy dodać trochę parmezanu)
CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka wody ( najlepiej gazowanej )
- dwie szklanki mąki ( bądź więcej- dodaję zwykle „na oko” )
- dwa jajka
- sól
- olej / masło do smażenia
Co robimy:
Zaczynamy od naleśników. Na górze jest przepis na ciasto
naleśnikowe z tego przepisu: http://www.spalonegary.pl/2012/07/nalesniki-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html aczkolwiek możemy zmniejszyć proporcje, ponieważ
potrzebujemy maksymalnie 4-5 cienkich naleśników (to zależy od Was)
Następnie smażymy mięso przez około 10 minut. Dodajemy do
niego lekko zeszkloną cebulę wraz z posiekanym drobno ząbkiem czosnku. Wlewamy
przecier pomidorowy i dokładnie wszystko mieszamy dodajemy sól, pieprz i
bazylię.
Zabieramy się za sos beszamelowy… W małym garnku
rozpuszczamy masło, mieszamy i powoli łączymy z mąką. Dodajemy mleko i
następnie sok z cytryny oraz parmezan.
Mamy już wszystko gotowe więc czas na przygotowanie naczynia
żaroodpornego. Spód naczynia możemy posmarować olejem. Rozkładamy naleśnik i
pokrywamy go pierwszą warstwą sosu pomidorowego i beszamelowego. Czynność powtarzamy
tyle razy ile mamy naleśników J
Ostatnia warstwa powinna być tylko przykryta sosem i żółtym serem.
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy lasange i pieczemy w 180
stopniach. Moja była gotowa po mniej więcej 30 minutach. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz