Pyszna chałka w mleku i jajku


Dzisiaj serwowałam na kolacje przysmak, który zwykle jem na śniadanie. Nauczyłam się tego od mamy ale często przerabiam ten przepis. Możemy użyć zarówno czerstwego jak i świeżego pieczywa, kajzerek lub właśnie chałki (wersje z chlebem też wypróbowałam). Moja dzisiejsza wersja jest na słodko ale polecam również z serem żółtym i szynką.

Co jest potrzebne…

- chałka
- masło (do smażenia)
- dwa jajka
- mleko
- cukier puder
- słodki dodatek np. dżem, miód, rozpuszczona czekolada ( tym razem użyłam jednak świeżych zmiksowanych truskawek do polania chałki- POLECAM!:) )

Co robimy ?
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy trochę masła. Kroimy chałkę i moczymy w mleku i w jajku, następnie tak przygotowane chałki smażymy na patelni. Gdy będą gotowe posypujemy cukrem pudrem i polewamy na przykład świeżym musem truskawkowym. SMACZNEGO J






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz