A oto prosty przepis na kokosanki.
Składniki:
- wiórki kokosowe (200 g)
- 1/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- kilka łyżek mleka (4-5)
- 2 białka
- łyżka mąki ziemniaczanej
Co robimy?
W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Gdy mało się rozpuści dodajemy cukier i wszystko razem mieszamy. Gdy konsystencja będzie jednolita dodajemy wiórki kokosowe i mleko przez chwilę delikatnie mieszamy i odstawiamy żeby masa wystygła. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy mąkę. Następnie masę kokosową i białka łączymy ze sobą, formujemy tak jak chcemy i układamy na blasze. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok 20 minut. Musimy uważać żeby za bardzo się nie przypiekły. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz